Omurillik tümörleri
Omurilik tümörleri, omuriliğin içinde veya çevresinde oluşan anormal hücre büyümeleridir. Bu tümörler, omuriliğin kendi dokusundan veya omurilik çevresindeki diğer dokulardan kaynaklanabilirler. Omurilik tümörleri iyi huylu veya kötü huylu olabilirler.
Omurilik tümörlerinin belirtileri, tümörün büyüklüğüne, yerleşimine ve omuriliğe olan basısına bağlı olarak değişebilir.
Belirtileri arasında şunlar bulunabilir. Sırt, boyun ve bel ağrıları gibi basit bulgulardan çok daha ciddi denge kaybı veya koordinasyon zorlukları, idrar yapamama ,idrar kaçırma ve bağırsak kontrolünde zorluklar ile bacaklarda ve/veya kollarda hissizlik ve güçsüzlük ve felce kadar gidebilen semptomlar oluşturabilir.
Omurilik tümörlerinin teşhisi, görüntüleme yöntemleri (MR ve BT) ve bazen biyopsi gibi prosedürlerle yapılır. Tedavi seçenekleri çok geniş bir spektrum olup tümörün türüne, büyüklüğüne ve yerleşimine bağlıdır.
Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi ve diğer tedaviler bulunabilir.
Omurilik tümörlerinin mikrocerrahi yöntemlerin gelişmesi ve nöromonitörizasyon gibi teknolojinin kullanılmasından sonra daha az riskle hastaya zarar vermeden tamamını çıkarmak mümkün hale gelmiştir. Belirtilerden bir ya da bir kaçından şüpheleniyorsanız en kısa sürede sağlık kontrolü yaptırmanız önerilir.